Kvarteret Pilgrimen i Växjö tilldelas byggnadspriset 2018

OBOS Kärnhems, Växjöbostäders och Skanskas gemensamma bostadsprojektet Pilgrimen på södra stationsområdet har tilldelats Växjö kommuns Byggnadspris 2018.

Bostadsområdet Pilgrimen ligger centralt på södra stationsområdet i Växjö, intill World Trade Center, och erbjuder både stora och små lägenheter, både bostadsrätter och hyreslägenheter. Kvarteret har inte mindre än tre byggherrar i OBOS Kärnhem, Växjöbostäder och Skanska.

– Vi är otroligt stolta och glada över vårt bidrag till Växjös stadsbild, säger Malin Svensson, VD för OBOS Kärnhem. Att få mottaga Växjö kommuns byggnadspris är en stor ära och ett kvitto på ett bra samarbete oss byggherrar emellan.

 

LBE Arkitekter har ritat hela kvarteret som består av 155 lägenheter i flerbostadshus, fyra till åtta våningar höga.

– Projektet Pilgrimen är ett bra exempel på hur vi har lyckats med att bygga hållbart i nära samverkan med samarbetspartners, kommunen och entreprenörer, säger Hans-Fredrik Helldahl, Distriktschef på Skanska Hus Kronoberg.

Enligt Växjöbostäders VD Maria Säterdal har Pilgrimen även varit ett välkommet bidrag till bostadsbristens Växjö:

– Pilgrimen är ett tacksamt tillskott av hyresrätter i Växjö. Området bidrar också till Växjöbostäders diversifierade bestånd och vi säkerställer att vi har något för alla. Det har inte minst märkts på intresset för lägenheterna.

 

Den enhetliga och samtidigt spännande fasaden med olika material och färger skapar ett trevligt välkomnade till Växjö. Mot Södra Järnvägsgatan bevaras den lummiga växtligheten och här anläggs en vacker park som skärmar av mot trafiken. Den gemensamma innergården består av gräsmattor, blommor och pergolor med plats för lek och umgänge. Den gröna innergården skapar liv mellan husen och uppmuntrar till spontana möten.

Social hållbarhet är något som var i fokus redan tidigt i processen enligt OBOS Kärnhems Marknadschef, Anna Maria Lingmerth:

– Social hållbarhet handlar till stor del om trygghet och gemenskap. Trivsamma mötesplatser gör att människor rör sig och stannar upp i området. Genom varierande lägenhetsstorlekar och upplåtelseformer möts olika åldersgrupper med olika bakgrund på ett naturligt sätt.

 

Nominerade 2018 var även OBOS Kärnhems projekt Brf Vattentornet samt Region Kronobergs nya parkeringshus.

Juryns motivering till nomineringen av Pilgrimen 2–4:

”För fint samspel och väl bearbetade möten med offentliga ytor, torg, park och gata. Skala, material och rytm som vi igen som stadens. En gårdsmiljö i, för Växjö ny, tät och hög skala, intensiv men ändå lugn, solig och vänlig med lummig park intill. Vackra entrépartier, murade fasadpartier och putskulörer anpassade till sin omgivning. Varierande inbjudande arkitektur som väl integrerats i en kuperad och känslig stadsmiljö.”

Fakta 
OBOS Kärnhem har varit initiativtagare till hela det nya området vid Södra Järnvägsgatan och har tillsammans med Växjö kommun utvecklat detaljplanen för stationsområdets omvandling som omfattar totalt närmare 400 bostäder. Fastigheten Pilgrimen 2–4 består totalt av 155 lägenheter på södra stationsområdet i Växjö. OBOS Kärnhems projekt Brf Stationsparken finns 48 lägenheter i storlekarna 1-5 rum och kök. Skanska har uppfört 53 bostadsrätter och Växjöbostäder 54 hyreslägenheter.